Amanetin e mban toka. SHKODËR

Amanetin as deti nuk e mban, e qet në lëndinë. Dukagjin

Burri o të mbyt, o të fal; i ligu as të mbyt, as të fal. Shkodër

Besa asht ma e fortë se vdekja. KRUJË

Besa e burrit, pesha e gurit. VERI

Burri i mirë flet një herë. KRUJË

Frika nuk e len lepurin me u majtë. SHKODËR

Gungaçit vetëm varri ia drejton samarin. SHKODËR

Kur ke zemër ke edhe krahë. KRUJË

Pushka don pushkën. TROPOJË

ATDHEU

Atdheu e nana nuk harrohen. TROPOJE

Fjala në vend të huej, bahet gur. VERI

Kush ka vdekë për atdhe, nuk ka vdekë por kale. SHKODËR

Mbroje atdhenë si shqiponja folenë. SHKODËR

Nje zogu që i prishet foleja, hidhet degë më degë. MAT

Qeni te shpia e vet gjithmonë asht trim. VERI

Gjakut të derdhur të shqiptarit i bie dielli e nuk e than, i bie shiu dhe nuk e lan. VERI

Kush rren shtetin, rren vetin. TROPOJË

MENÇURIA

Gjuha e ka rrënjën në zemër. VERI

Po nuk e njohe hidhërimin, nuk do të kuptosh dhe gëzimin.

Hileqari nuk të shef në sy, po shef në tokë. DIBËR

Me pasë bishtin ta presin, mos me pasë ta ngjesin. SHKODËR

Mos e ban penin tra. DIBËR

Me sa ka peshk pa halë, aq ka dhe të bukur pa fjalë. KRUJË

Burimi i mirë duket në thatësirë. KRUJË

Kalit të mirë shtoi tagjinë. SHKODËR

Mendja është në majë të gjuhës. SHKODËR

Mendja e lehtë rëndon të zonë. KRUJË

Mos bëj petulla me ujë. DIBËR

S’mbartet ujë me shportë. SHKODËR

Si është vendi bëhet kuvendi. VERI

Thesi i zbrazët s’qëndron në këmbë. KRUJË

THJESHTËSIA

Duro sa mund, gëzohu pa fund. VERI

Edhe guri pëlcet kur nxehet. KRUJË

Fjal e ëmbël thyhen të fortin. SHKODËR

Fjala e mirë në ditë të keqe. KRUJË

Hiq inatin gjej rehatin. KRUJË

I buti thyen të fortin. SHKODËR

Me njoftë veten asht urti, me qeverisë veten, është trimni.

TE TJERA

Trim i mirë quhet ai që përcjell zemërimin. KRUJË

Atij që nuk e do, i thuaji: “Të hyftë vetja në qejf”. SHKODËR

Ena bosh zhurmon më tepër. KRUJË

Marrija ma e madhe asht me kujtue vedin të mençëm.

S’e lenë hunda me pa larg. KRUJË

Bëne vath e ve në vesh. SHKODËR

Dami të bëhet mësim. DIBËR

DREJTËSIA

Ban mirë e harro, ban lig e kujto. VERI

Edhe ëngjëlli, edhe djalli, janë brenda tek i gjalli. KRUJË

I ligu kur të hipën mbi shpinë, nuk din me zbritë kurrë. TROPOJË

Malli i keq shifet në bojë, dhe njeriu i keq shifet në sy. SHKODËR

Sëpatës bish mos iu ban. DIBËR

Ska din zemra, atje shkon mendja. SHKODËR

Difton fëmija, ç’ka shtëpia. VERI

LIRIA

Bilbili te kafazi s’këndon nga qejfi, po nga marazi. SHKODËR

Burri nuk shtrihet as për së vdekmi. MIRDITË

Ç’hall ke, vështroje. VERI

Ec me këmbë tueja e jo me mend e huaja. SHKODËR

Gjithkush teshat i lan në shtëpinë e vet. VERI

Kafshata e huaj të mbet në fyt. SHKODËR

Kur se mbajnë njëzet e katër tuejt, nuk e mbajnë as katërdhetë e tetë të huejt. SHKODËR

Leku i huj, peshon rëndë në xhep. PUKË

Më mirë një ditë në liri, se njëqind vjet në robni. KRUJË

Më mirë i lig e i lirë, sesa shëndoshë e me zinxhirë. KRUJË

Më mirë Sokol një herë, se sorrë gjithherë. SHKODËR

Mos u ban mjaltë, se të han mizat. SHKODËR

Qëndro shtyllë e mos u bëj urë. KRUJË

S’mbahet shpirti me falimnders. VERI

Shqiponja nuk gjuan miza. KRUJË

Trimëria dhe liria janë si nanë e bijë. KRUJË

PUNA

Bujku i mirë, ia merr me zorr bukën tokës. TROPOJË

Dembeli është nëna e të gjithë veseve. VERI

I mjeri ai që s’mend0n për pleqëri. SHKODËR

Kushtrimi del për të ligshtin, pse trimi kujtohet vet. SHKODËR

Me fal gjakun është burrni. KOSOVË

Me mirë “punë e mbarë”, se “mirë se të gjej”. SHKODËR

Sa më shpejt kositet livadhi; aq më shpejt lind bari. TROPOJË

Ujku e ka qafën e trashë, se ka kambët e shpejta. KRUJË

Vure vezën more pulën. KRUJË

Kerkoje punen qe ta gjesh. KUKES

MATURIA

As copën e madhe mos e ha pa u menduar. KRUJË

Dijet e mëdha janë në fjalë të shkurtra. SHKODËR

Lakmia, lakfyt. PUKË

Lulja e këputun nuk mbin ma. KRUJË

Më mirë një pulë nesër, se nji vezë sot. DIBËR

Mos i bjer të mirës me shkelm. DIBËR

U mbush kupa do të derdhet. KRUJË

Unë baj barrën, ti djersin. VERI

Vera sa ma e ëmbël të jetë, ma fort të zenë. SHKODËR

Nata s’ka shahit. SHKODËR

Barka mbytet edhe për një lëkurë lepuri. SHKODËR

Ç’ka humbe mos e kërko, ç’ke në dorë mos e lësho. KRUJË

Çohet një i marrë e qet një gur në ujë, çohen njëzet të urtë e s’mund ta nxjerrin. SHKODËR

Duhet me i fry lugës para se me të djeg. KRUJË

Fusha ka sy, mali ka veshë. KRUJË

I marri ç’flet nuk din, i urti ç’din nuk flet. VERI

Kali nuk mbahet për bishti, po prej freri. TROPOJË

Ka thënë Nastradini, edhe në diell merr ombrellë. SHKODËR

Kij frikë nga një njeri që frikën ta ka. KRUJË

Krushka për dhëndrin gjen peshk majë malit. SHKODËR

Gjumi natës i randë i bën keq ditës. SHKODËR

E thëna dhe e bëra janë larg. DIBËR

Nuk është ar gjithë që ndrit. VERI

MIQËSIA

Armiku s’pritet me fjalë, por me plumb. KRUJË

Miku është mik deri sa nuk përzihet në hallet e shtëpisë. VERI

Pa djalë e pa gocë rrova, pa shok nuk rrova. KRUJË

Punën nuk e bën një gisht, po e bën grushti. TROPOJË

Tek nusja hanë e pinë, te dhëndrri gja nuk dinë. VERI

Ankohet kalorësi se po i varen këmbët. VERI

Çilet dera, rritet ndera. VERI

Fukara jam, po shpirtin nuk e kam fukara. VERI

Nga fryn era kthen gëzofin. DIBËR

Kush shkon pa thirrë, kthen pa u përcjellë. SHKODËR

Kush vjen rrallë, ha bakllavanë, kush vjen shpesh ha përsheshë. KRUJË

Miku i thirrur, duhet përcjellun. MIRDITË

Miku nuk vjen për thelë e lëng, po për fjalë e për kuvënd. KRUJË

Mikut i lëshohet vendi dhe i dëgjohet kuvendi. KRUJË