Shumica e markave të çajit të zakonshëm si Lipton, Allegro, Seasonings Celestial, Tazo, Teavana, Bigelow, Republika e Çajit, Twinings, Yogi, Tea Forte, etj përmbajnë nivele të larta të substancave toksike si fluoridet dhe pesticidet. Nuk po flasim për fluorin e kalciumit i cili është një element natyral, por për fluoridin sintetik, i cili është një produkt toksik. Këto nivele janë shumë të rrezikshme deri në atë pikë sa të konsiderohen si të pasigurta. Pra, pirja e çajit të lirë mund të jetë aq e keqe sa të hahet mbeturina.

Çaji i lirë përmban fluoride dhe pesticide

Shumica e cajrave nuk janë larë para se të thahen, kështu që cajrat jo-organike përmbajnë mbetjet e pesticideve. Disa prej markave të çajit (madje edhe ato që pretendojnë se janë organike ose pa pesticide!) Janë gjetur së fundmi që përmbajnë pesticide të njohur si kancerogjene – në sasi mbi kufijtë e SHBA dhe BE!

Një studim i ri i botuar në revistën e Food Research International, zbuloi se firmat më të lira përmbajnë fluoride të mjaftueshëm për t’i vënë njerëzit nën rrezikun e shumë sëmundjeve si dhëmbët , problemet e veshkave dhe madje edhe kancerin.

Në fakt, disa markave të çajit të lirë përmbajnë gati 7 pjesë për milion (ppm) dhe niveli i lejuar i fluoridit është 4 ppm. Kjo është mjaft e frikshme pasi që fluori që futet në kockat tuaja dhe grumbullohet në trupin tuaj qëndron aty për vite të tëra.

Pra, si hyri fluori në çaj?

Bima e çajit grumbullon fluorid ndërsa rritet. Kjo do të thotë se gjethet e vjetra përmbajnë më shumë fluorid. Cajrat me cilësi më të lirë janë bërë shpesh nga gjethet e vjetra që përmbajnë më shumë fluoride sesa gjethet e reja të çajit. Përveç kësaj, këto marka më të lira përdorin gjethe më të vogla të cilat përmbajnë më shumë fluoride.

Dhe ç’të themi për çajin e dekafeinuar?

E pra, çaji i dekafeinuar tregoi nivele më të larta të fluoridit sesa çaji me kafeinë. Pra, cila është zgjidhja? A duhet të ndaloni së piri çaj të gjithë së bashku? Natyrisht që jo!

Para së gjithash, sigurohuni që të blini vetë çaj me gjethe dhe të krijoni çajin tuaj nga e para. Çaji i tharë me bustina, i cili mund të duket i përshtatshëm dhe i gatshëm për tu përdorur, është bërë shpesh nga gjethet me cilësi të ulët që sigurisht përmbajnë më shumë fluoride. Fokusohuni tek çaji i bardhë. Ai ka sasi më të vogël të fluorit. Blini çaj organik sepse metodat për kultivim janë më të sofistikuara dhe të vetëdijshme. Ata madje mund të përdorin ujë të pastruar për të ujitur tokën. Për informata më të hollësishme shikoni tabelën e përbërësve të çaj për tu siguruar – dhe ju lutem shpërndajeni këtë informacion me shokët tuaj dashamirës të çajit!