Meningjiti bakterial është padyshim lloji më serioz i meningjitit, i cili shpesh mund të çojë në paaftësi fizike dhe mendore, madje deri në vdekje. Kjo sëmundje prek membranat e vendosura rreth trurit dhe palcës kurrizore.

Meningjiti është një sëmundje që shkaktohet nga një lloj bakteri i veçantë dhe kategoria më e rrezikuar ndaj saj janë foshnjat.

o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i

Simptomat:

Simptomat e meningjitit mund të shfaqen papritur ose pas disa ditëve. Ato zakonisht shfaqen 3 deri në 7 ditë pas infeksionit.

Simptomat e hershme të meningjitit përfshijnë:

Të vjella dhe marrje mendsh,
Dhimbje koke dhe qafe,
Dhimbje muskujsh,
Ndjeshmëri ndaj dritës,
Konfuzion,
Duar ose këmbë të ftohta,
Simptoma të mëvonshme përfshijnë kriza dhe koma.

Bebet e vogla mund të:

-Marrin frymë shpejt.
-Refuzojnë ushqimin dhe janë të acaruar.
-Qajnë shumë.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Meningjiti bakterial mund të shkaktohet nga një sërë bakteresh, të tilla si:
Haemophilus influenzae (H. influenzae) tipi B (Hib),
Grupi B Streptococcus,
Neisseria meningitides (N. meningitides),
Streptococcus pneumoniae (S. pneumonia),
Listeria monocytogenes (L. monocytogenes).

Bakteret që shkaktojnë meningjit zakonisht kalojnë nga një person në tjetrin nëpërmjet pështymës, tështimës dhe kollitjes. Por, disa lloje mund të përhapen edhe përmes ushqimit.

Faktorët e rrezikut

Foshnjat janë më të ndjeshëm ndaj meningjitit bakterial. Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë:

një defekt ose traumë anatomike, siç është fraktura e kafkës dhe disa lloje të operacioneve,
një infeksion në zonën e kokës ose qafës,
një sistem imunitar i dobët, si rezultat i gjendjes mjekësore ose trajtimit etj

——–

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

KuzhinaShqiptare.com është platformë online për dashamirët e kuzhinës dhe ushqimit të shijshëm. Çdo ditë, stafi jonë ju sjellë receta të reja nga Kuzhina Shqiptare dhe ajo e huaj, receta këto të cilat ju mund t’i përgatitni lehtë në ambientin tuaj shtëpiak