Mjalti njihet për vlerat e tij të larta ushyese, por shpesh herë biem pre e mjaltit të përpunuar i cili na shitet si mjaltë bio.

Por jo më, sot po iu sjellim disa mënyra shumë të thjeshta sesi t’a dalloni mjaltin e përpunuar.

Fakti kryesor që ju duhet të dini është se mjalti që shitet nëpër supermarkete fillimisht ngrohet në temperatura të larta të cilat vrasin enzimat dhe ushqyesit e domosdoshëm që mjalti ka.

Përveç kësaj këtij mjalti i shtohet ujë dhe më pas filtrohet duke i hequr polenin.

Sipas një studimi 80% e mjaltit që shitet në supermarket i hiqet poleni.

1.Lexoni me kujdes etiketën. Nëse etiketa shkruan se mjalti përmban shurup misri ose glukozë të shtuar ai mjaltë nuk është bio.

2. Shijoni mjaltin. Mjalti i përpunuar është i ëmbël dhe me aromë mjalti. Por mjalti bio gjatë shijimit të lë ndjesinë e shijimit të një luleje.

3. Testojeni në gisht. Merrni një sasi minimale mjalti dhe lyeni gishtin e madh të dorës, nëse mjalti shpërbëhet ai është i përpunuar. Një mjaltë natyralë nuk përhapet dhe rri i palëvizur.

4. Testojeni në ujë. Në një përzierje me ujë dhe mjaltë shtoni disa pika ujë. Nëse krijohet një shkumë në gotë atëherë mjalti ka patu gëlqere brenda dhe nuk ka pasur gëlqere.

5. Mjalti natyral kristalizohet. Nëse me kalimin e kohës mjalti kristalizohet në frigorifer atëherë është natyral./shije

Komento ose bëj një pyetje

komente