Kjo do t’ju duket si çmenduri, por edhe diçka e tillë ka kuptimin e vet, sespe gjuha posedon shumë receptorë të cilët janë përgjegjës për t’a ndjerë nxehtësinë.

o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i

Kur të konsumoni diçka të ngrohtë ushqim apo pije, ata receptorë nervave i’u dërgojnë sinjale, në mënyrë që truri t’a kuptoi se përjashta bënë vapë.

E kur truri ta ketë kuptuar këtë, ai vë në lëvizje mekanizmat e trupit sidomos djersitjen, por kur konsumoni diçka të ngrohtë siç është kafeja, trupi edhe më shumë provon që të ftohet.

Megjithatë edhe diçka interesante është se të njejtit receptorë në gjuhë reagojnë edhe në gjërat pikante dhe mu për këtë arsye na duket se ajo është e nxehtë.

Kjo është edhe arsyeja pse ushqimet pikante janë më të popullarizuara në viset ku mbretëron vapë e madhe, ngase ato shkaktojnë djersitje, duke aktivizuar shumë mekanizma në trup të cilët e ulin temperaturën e trupit.

——–

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

KuzhinaShqiptare.com është platformë online për dashamirët e kuzhinës dhe ushqimit të shijshëm. Çdo ditë, stafi jonë ju sjellë receta të reja nga Kuzhina Shqiptare dhe ajo e huaj, receta këto të cilat ju mund t’i përgatitni lehtë në ambientin tuaj shtëpiak