Obeziteti ka qenë temë diskutimi për 30 vitet e fundit. Të gjitha llojet e dietave dhe programeve të stërvitjes kanë premtuar rezultate të qëndrueshme. Megjithatë, problemi ka vazhduar me sa duket jashtë kontrollit. Në vitin 2014, niveli i obezitetit në mesin e të rriturve amerikanë goditi 38 përqind, një rritje prej 3 përqind nga viti 2012.

Hulumtuesit duke shikuar normat e obezitetit rreth botës shënojnë se për herë të parë në histori, njerëzit e e shëndoshë tani tejkalojnë ata që janë nën peshë. Një në 5 vdekje amerikane tani është e lidhur me obezitetin. Duke marrë parasysh se një e treta e fëmijëve amerikanë në mes të moshave 2 dhe 19 vjeçare tani janë mbipeshë ose të shëndoshë, sëmundjet kronike dhe vdekshmëria kanë gjasa të rriten në mënyrë dramatike në dekadat e ardhshme.

Ndërsa luftërat e obezitetit ishin të paraqitura kryesisht në revista dhe në shfaqjet e diskutimeve, sot obeziteti është bërë një zhanër argëtimi, me programe televizive që detajojnë jetët dhe humbjet në peshë të “obezit”. Një nga idetë më të përhapura, është se e gjithë ajo çka duhet të bëni për të normaliuar peshën tuaj

o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i o i

është të hani pak dhe të ushtroheni shumë. Kjo teori i ka fillesat që në vitin 1953 me një eksperimet të kryer tek minjtë. Në laboratorin e tij, dijetari i vonë Jean Mayer vërejti se minjtë e majmë hëngrën të njëjtën sasi ushqimi si minjtë e dobët. Dallimi ishte niveli i aktivitetit të tyre. Minjtë e majmë nuk ishin aq aktive sa ata të hollët. Përfundimi logjik që Mayer nxori nga ky vëzhgim ishte se mungesa e aktivitetit fizik duhet të jetë shkaku i shtimit të peshës. “Gjetja e tij nxiti një revolucion palestrash”.

Midis viteve 1980 dhe 2000, anëtarësia në klubet e palestrave u dyfishua. Një dekadë më vonë, 2 në 3 amerikanë ishin mbipeshë. E njëjta prirje paralele shihet edhe në pjesë të tjera të botës. Pra si është e mundur se teksa shumë individë ushtrohen, numri i obezëve rritet gjithnjë e më shumë? Është e qartë, diçka nuk shton. Por çfarë?
Siç është vërejtur nga disa ekspertë të obezitetit, numërimi i kalorive nuk funksionon. E gjithë premisa se humbja e peshës është çështje e shpenzimit të sa më shumë kalorive sesa ti vendosni ato, është me të meta. Për të kompensuar një biskotë më çokollatë, do të duheshin 40 minuta vrap. Thjesht koha nuk është mjaftueshme për të djegur kaloritë e konsumuara, pale të djegim kur hamë më shumë seç duhet…

Hulumtimet moderne kanë treguar se jo të gjitha kaloritë mund të humbasin në mënyrë të barabartë në kohë. Disa kalori digjen më lehtë sesa të tjerat. Një pikë e rëndësishme që duhet të kuptohet është se efektet metabolike të ushqyesve (yndyrna, karbohidrate dhe proteinat) ndryshojnë. Kur hani 160 kalori për shembull bajame, fibra ngadalëson absorbimin, duke rezultuar në një ngadalësim të sheqerit në gjak dhe në lirimin e insulinës më të ulët. Për shkak se nuk ka fibra dhe përmban fruktoza të përpunuara, mëlçia juaj merr një goditje të madhe dhe të papritur të sheqerit, duke shkaktuar një rritje dramatike të sheqerit në gjak dhe insulinës, e cila është një rregullator shumë i fuqishëm i yndyrës.

Për më tepër, për shkak se fruktoza është metabolizuar tërësisht nga mëlçia, pothuajse të gjitha këto kalori kthehen drejtpërdrejt në yndyrë trupore, në kundërshtim me përdorimin e tyre si lëndë djegëse për energji. Pas fruktozës, sheqernat dhe drithërat e tjerë janë ndër ushqimet më të konsumuara në mënyrë të tepërt që nxisin shtimin e peshës dhe sëmundjet kronike.

Megjithatë industria ushqimore vazhdon të na thotë se “të gjitha kaloritë llogariten, pavarësisht nga vijnë.” Kjo thjesht nuk është e vërtetë dhe shkenca është mjaft e qartë për këtë.

Obeziteti është i rrënjosur në zgjedhje të papërshtatshme të ushqimit, e jo tek mungesa e ushtrimit.
Për fat të keq, industria ushqimore është lejuar ta ngatërrojë këtë çështje duke e zhvendosur fokusin dhe diskutimin tek stërvitja e duke lënë kështu mënjanë rëndësinë e zgjedhjes suaj të ushqimit./Përshtati për Shije.al/A.Z

——–

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

KuzhinaShqiptare.com është platformë online për dashamirët e kuzhinës dhe ushqimit të shijshëm. Çdo ditë, stafi jonë ju sjellë receta të reja nga Kuzhina Shqiptare dhe ajo e huaj, receta këto të cilat ju mund t’i përgatitni lehtë në ambientin tuaj shtëpiak