Vanilja dhe çokollata kanë përfitime shëndetësore kur përdoren me kujdes, por zgjedhja më e mirë për një individ varet nga shumë faktorë, duke përfshirë kushtet shëndetësore dhe moshën e personit që e konsumon si ushqim.

Vanilja ju lejon që të gatuani ëmbëlsira me doza të ulëta të sheqerit. Çokollata e zezë përmirëson qarkullimin e gjakut. Vanilja si zëvendësuese përdoret për të ulur nivelin e sheqerit në një produkt që është shumë i dobishëm për diabetikët.

Ajo është me vlerë për njerëzit që janë duke u përpjekur të humbasin peshë, ose të mbajnë peshën e tyre aktuale, si dhe për individët që kërkojnë të parandalojnë prishjen e dhëmbëve. Kimikatet që gjenden te vanilja janë të pasura me aromë dhe shije.

Megjithatë, njerëzit e përdorin vaniljen për të trajtuar problemet e gazrave të zorrëve dhe ethet. Çokollata e zezë ndihmon për të ulur presionin e gjakut, për të ulur nivelet e kolesterolit të keq, për të përmirësuar shëndetin e zemrës dhe rritjen e fluksit të gjakut në tru.

Çokollata e zezë përmban një përqindje të lartë të flavonoideve, një përbërës kimik që shërben për promovimin e shëndetit. Një kutizë çokollate me 70 për qind kakao përmban 150 kalori në dietë. Megjithatë, një çokollatë e plotë shkon deri në 570 kalori./shije