Këto janë disa truke të thjeshta që çdokush duhet ti dijë, në mënyrë të tillë që perimet të mos humbasin ngjyrën e tyre natyrale dhe vlerat ushqyese që përmbajnë gjatë zierjes.

Ja disa truke që duhet të keni parasysh gjatë zierjes së perimeve:

– Në tenxhere me kapak duhet të kemi ujë të bollshëm dhe të lihen në zjarr deri në pikën e vlimit (uji i kripur në 100 gradë celcius).
– Perimet duhen të priten në copëza të vogla e të rregullta (kështu zierja bëhet më e shpejtë dhe uniformë).
– Hedhja e perimeve pak nga pak, në ujin që vlon (për të mos e ulur së tepërmi temperaturën e ujit që është në vlim).
– Të mos bëhet mbyllja me kapak (avulli që del nga zierja merr me vete qeliza ngjyruese, të cilat duke mbetur do të “ngjyrosnin” vetë perimet).
– Të hiqet me anën e një rrjete kulluese masa e perimeve të ziera dhe të kalohet drejtpërsëdrejti në një enë me ujë dhe akull për ftohje (ky veprim bllokon zierjen dhe oksidimin që i bëjnë perimet me ngjyrë të shëmtuar).
– Për konsum perimet mund të rihidhen për pak sekonda në ujë që vlon ose të skuqen në tigan apo edhe duke i shtuar në gjellën që është në përgatitje për t’u servirur e nxehtë (pas kalimit nxehtë-ftohtë perimet qëndrojnë më mirë edhe për një konsum të ardhshëm)/shije